Bijzonderheden
Sinds 1879 is Joostenberg gekocht door de familie Myburgh, en sindsdien is het in hun handen gebleven. Joostenberg is van oudsher een klein familiebedrijf dat onder meer wijn produceert. In de begintijd was er sprake van gemengde landbouw en werd er wijn en cognac geproduceerd.
Dit was in de jaren 1800 tot 1947. In dat laatste jaartal werd besloten dat men zou stoppen met het maken van wijn en de druiven voortaan voor de verkoop beschikbaar zou stellen aan de coöperatie. Echter in 1999 hervat Tyrrel het maken van wijn. Hij is geïnspireerd geraakt door de biologische wijnen in Europa. Aan de andere kant van de farm ligt Klein Joostenberg, een bistro met deli-shop en een bierbrouwerij gelegen in een prachtig park met botanische tuinen. Deze locatie wordt gerund door de zus van Tyrrel. Hun vader geeft op 80-jarige leeftijd nog altijd leiding aan de eigen slagerij en ook de groenten komen uit de familietuin!
Zoals de naam Joostenberg reeds doet vermoeden, bevindt de wijnmakerij zich in Zuid-Afrika. Om precies te zijn in het dorp Muldersvlei, in de provincie West-Kaap. Het ligt tussen de grote steden Kaapstad en Paarl in. Daarnaast ligt het gebied ongeveer 10 kilometer boven Stellenbosch, een naam die wijnkenners bekend in de oren zal klinken als Zuid-Afrika’s meest bekende wijnstreek.
De gebroeders Myburgh beheren daar 31 ha grond waarop druiven verbouwd worden.
Ze hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd om te kunnen ontdekken welke druiven ze het beste kunnen verbouwen. De wijngaard met Merlot wordt verkocht en zijn andere rassen gerooid. De belangrijkste rassen voor rood zijn nu Syrah, Mouvedre & Touriga Nacional en voor wit Chenin Blanc en in minder mate Viognier en Roussanne.
"IN 2006 WAS JOOSTENBERG DE EERSTE WIJNGAARD IN ZUID-AFRIKA DIE VOLLEDIG IS OVERGESTAPT OP DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE VAN WIJN."
In 2006 was Joostenberg de eerste wijngaard in Zuid-Afrika die volledig is overgestapt op de biologische productie van wijn. Een ontwikkeling die zeer positief is geweest voor de smaak van de wijnen. De alcoholvolumes gingen naar beneden, er wordt later geplukt en de wijnen bevatten betere zuren. Ook de blauwe druiven worden rijper geoogst en zonder groene aroma’s.