Bijzonderheden
Ludwig Hiedler is een succesvolle wijnboer in het Kamptal. Hij leidt samen met zijn Spaanse vrouw Maria-Angeles het familiebedrijf, dat in 1856 opgericht is door zijn overgrootvader. Sinds Ludwig het wijngoed in 1981 heeft overgenomen is het gegroeid van 8 naar 30 hectare. De Hiedler-wijnen hebben altijd een bijzonder eigen handschrift en zijn onverwisselbare persoonlijkheden.
Werkwijze
Het doel van Hiedler is om gebalanceerde wijnen te maken. Hij produceert zijn wijnen handmatig en traditioneel tot in het kleinste detail, om ze nog meer karakter, spanning en authenticiteit te verlenen. Zijn wijnen hebben ook bij een mooie zuurgraad altijd een crèmig karakter met veel rondeur en body. Vrijwel alle wijnen worden sinds 2005 spontaan vergist. Spontane vergisting loopt langzamer en harmoniseert de zuren op natuurlijke wijze.
Druivensoorten
Ludwig Hiedler werkt zoveel mogelijk ecologisch (niet gecertificeerd).
De Grüner Veltliner is de belangrijkste druif. Meer dan 60% van de wijngaarden is ermee aangeplant.
Bodemsoorten
Het Kamptal bezit een grote diversiteit aan bodemsoorten, hetgeen weerspiegeld wordt in de karakters van de wijnen. De belangrijkste wijngaarden van Hiedler zijn: in Langenlois: Thal (zand, löss, leem), Kittmansberg (löss), Panzaun (löss), Spiegel (löss met bruine aarde), Schenkenbichl I (kiezelconglomoraat met iets leem), Schenkenbichl II (verweerde gneis, amphiboliet en löss), Loiserberg (paragneis en gneis), Steinhaus (gneis met amphiboliet), Hofstatt (zand en leem), Hasel (leem), Dechant (0,4 ha, löss en gneis), in Zöbing: Heiligenstein (verweerd zandsteen), Kogelberg (Buntsandstein), in Strass: Gaisberg (verweerd zandsteen).
Grote wijnen
Het terroir is voor Ludwig erg belangrijk. Hieronder vallen voor hem niet alleen alle natuurlijke invloeden van bodem en microklimaat maar ook alle menselijke handelingen die van invloed zijn op de wijngaarden, de wijnstokken en de uiteindelijke wijn.
Zonder samenwerking van deze factoren kan in zijn ogen geen grote wijn worden gemaakt. De wijnen van Hiedler staan bekend om hun uitstekende rijpingspotentieel. Ze zijn jong al uitstekend drinkbaar, maar tonen hun ware klasse na enige jaren rijping.
Hiedler wint dan ook regelmatig belangrijke internationale prijzen met zijn wijnen.